Maastamuuttajan satunnaisia havaintoja

Kokemuksia potilaan ihmemaasta

Olen nyt muutaman kerran päässyt tutustumaan kotimaani terveydenhuoltoon, joten ajattelin kertoa kokemuksistani täällä. Ensimmäisen kerran asia tuli ajankohtaiseksi muutama vuosi sitten, kun olin paikalla turistina ja sain flunssan lisäkkeeksi itselleni korvatulehduksen, jonka tiesin kestävän useita viikkoja, ja tietysti myös lentäessäni takaisin koti-Suomeen. Tilanne oli miellyttävä ja sain hoito-ohjeet ja lääkkeet samasta rakennuksesta, ja maksoin lääkkeistäni saman verran kuin maan kansalaiset, jolle on reseptikohtainen maksukatto.

NHS:n (hammas)lääkäriasemat ovat kaikki listattu NHS:n sivuilla. Asiakkaat ovat vapaita rekisteröitymään mille tahansa lääkäriasemalle. Sivustolla on myös muitten asiakkaitten arvosteluja, usein uutisia ja muuta tärkeää tietoa.

Muutettuani pysyvästi Iso-Britanniaan, rekisteröidyin vasta tämän vuoden heinäkuussa kotikylämme klinikan asiakkaaksi, ja omasta mielestäni palvelu on ollut erinomaista ja nopeaa. Rekisteröityessä täyttelin lomakkeet, sain virtsakoepurkin ja kehoituksen varata aika tervetulotarkastukseen, jolloin voisin palauttaa myös virtsanäytteen. Tervetulotarkastuksessa sairaanhoitaja kyseli minulta menneet ja olemassaolevat sairaudet, punnittiin ja otettiin pituus, mitattiin verenpaine ja kyseltiin rokotukset ja muut lääkkeet. Lopputulemana sain ohjeen pitää verenpainepäiväkirjaa viikon verran ja sen jälkeen vielä verikoe, jolla tarkistettiin kolesterolitasot. Toiminta oli nopeaa ja mukavaa.

Seuraavan kerran kävin lääkärin luona pyytämässä reseptin hepariini-injektioihin, joita tarvitsin matkuessani Yhdysvaltoihin elokuussa. Lääkäri kävi kanssani lävitse Suomesta erikoislääkäriltä saamani lausunnon, kirjoitti reseptin, joka kädessä kävelin apteekkiin ja sain piikkini samaan hintaan kuin aiemmat antibioottini. Sain erikseen pyytämällä mukaani vielä kirjeen, jossa selitettiin lentokenttien turvatarkastushenkilöstölle, mitä minulla oli mukana käsimatkatavaroissa, ja miksi sen tarvitsi pysyä käsimatkatavaroissa yli turvatarkastuksen. Kaikinpuolin erittäin mukavaa.

Ollessamme Kalifornian auringossa sairastuin, ja luulin ensin sairastuneeni flunssaan. Kuume kuitenkin nousi hyvin äkkiä ja oloni oli kohtalaisen vetämätön. Kotiin palattuani tarkistin NHS:n sivulla olevalla oireittentarkastuksella, mitä minun kannattaisi oloni kanssa tehdä, ja se neuvoi minua varaamaan vastaanotolta akuuttiajan mahdollisimman pian. Näin tein, sain ajan sairaanhoitajalta, joka vahvisti diagnoosikseni bakteeriperäisen nielurisatulehduksen. Hän kirjoitti reseptin antibiootille, jota söin kymmenen päivää.

Eräänä lauantai-aamuna yhdeksän aikoihin sain puhelinsoiton, jossa tiedusteleva ääni kyseli halusinko tulla rokotukseen vai en. Ihmettelin, mikä rokotus - ja vastaus oli influenssarokotus, johon olin kuulema kutsuttu ja minulle oli lähetetty kutsukirjekin. Sain uuden ajan puolen tunnin päähän, ja jälleen omalla lääkäriasemalla piikin olkavarteen.

Myöhemmin sain kirjeen kotiin, jossa kerrottiin PAPA-seulonnoista, joihin kaikki 25-64-vuotiaat pyydetään joka kolmas vuosi. Kirjeessä kehoitettiin varamaan aika kokeeseen, ja se suoritettiin sillä samalla lääkäriasemalla kuin muutkin asioinnit. Puolitoista viikkoa myöhemmin sain tuloksen kotiini kirjeitse.

Kaiken kaikkiaan kokemukseni ovat vajaan puolen vuoden aktiivisen asiakkuus/potilaskokemuksen jälkeen hyvä ja erittäin positiivinen. Lääkäriklinikka on inhimillisen pieni paikka, kuusi lääkäriä, viisi sairaanhoitajaa ja kaksi lähihoitajaa, sekä toimistohenkilökuntaa. Omien aikataulujensa mukaan ja tarvittaessa klinikalla toimivat myös jalkahoitaja, ravitsemusterapeutti, kätilö, ja kotihoitotiimin jäsenet.

Suuremmat operaatiot ja yö- ja viikonloppupäivystys ovat lähimmässä sairaalassa, aivan kuten Suomessakin. Siellä en onneksi ole joutunut vielä toistaiseksi asioimaan.

Sellaista täältä tällä kertaa. Saatan lähiaikoina kirjoitella lisää muista käyttämistäni terveyspalveluista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat